Інші праці КІСЕ

Permanent URI for this collection

RU: Другие труды
EN: Other Works

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 136
  • Item
    Дослідження газодинамічних процесів у двофазному середовищі факелу розпиленої рідини та вибір раціональних параметрів обприскувача залізничного полотна
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Козачинська, Анна Володимирівна
    UKR: Магістерська робота: 84 c., 11 рис., 7 табл., 10 джерел. Об’єкт дослідження – процеси, що відбуваються у двофазному середовищі факелу розпиленої рідини. Мета роботи – побудувати математичну модель газодинамічних процесів у двофазному середовищі (повітря-краплини) факелу розпиленої рідини, та вибрати раціональні параметри обприскувача залізничного полотна. Методи дослідження – аналітичні та чисельні методи.Одержані результати – побудована математична модель газодинамічних процесів у двофазному середовищі факелу розпиленої рідини. Складена програма для ПЕОМ, що дозволила провести розрахунки за математичною моделлю, виконати аналіз отриманих результатів та вибрати раціональні параметри обприскувача залізничного полотна. Для зниження впливу бокового вітру діаметр крапель форсунок розпилювання гербіциду має бути з дисперсністю 200...300 мкм, кутом факелу 90o, початковою швидкістю краплин 12...15,5 м/с. Визначена відстань між форсунками обприскувача ~0,34...0,5 м. Швидкість бічного вітру при обприскуванні повинна бути не більше 1 м/с.
  • Item
    Дослідження процесу енергоперетворення вуглецевмісної сировини в електродуговому реакторі
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Ісков, Валентин Олександрович
    UKR: Магістерська робота: 61 c., 8 рис., 4 табл., 4 джерел. Об’єкт дослідження – процеси, що відбуваються при енергоперетворенні вуглецевмісної сировини в електродуговому реакторі. Мета роботи – теоретичне дослідження процесів на основі розробленої математичної моделі з розв'язкам системи рівнянь моделі чисельним методом. Методи дослідження – аналітичні та чисельні методи. Одержані результати – зроблено оцінку способів і технічних засобів інтенсифікації тепло- і масопереносу в процесах плазмохімічних перетворень вуглецевмісних середовищ і виявлено вплив теплообміну на нагрів частинки вуглецевмісної сировини (вугілля) в реакційній камері при температурі газового середовища до 2000 К. Розроблено методику математичного моделювання процесу перетворення дисперсної вуглецевмісної сировини в потоці енергії водяної плазми і дугового розряду. Визначено вплив параметрів потоку енергії дугового розряду на нагрів вугільної частинки в реакційному просторі. Наведено розрахунок основних геометричних, теплових і режимних параметрів пароплазмового модуля потужністю 160 кВт.
  • Item
    Оптимізація конструкції ТП М
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Козаченко, Євген Миколайович
    UKR: Магістерська робота: 56 сторінок, 4 частини, 18 рисунків, 4 таблиці, 14 використаних джерел. Об’єкт дослідження – вимикачі підстанцій. Мета роботи – оптимізація конструкції розподільчих пристроїв тягової підстанції. Методи дослідження. Основні теоретичні положення магістерської роботи отримані за допомогою математичного апарату теорії надійності. Одержані результати: - описана існуюча однолінійна схема; - проаналізовані переваги сучасного обладнання; - проведено оптимізацію однолінійної схеми підстанції; - обґрунтовані прийняті рішення.
  • Item
    Дослідження впливу стабілізації напруги 3,3 кВ на ефективність роботи системи електропостачання на дільниці Д-Ч
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Кашин, Денис Олександрович
    UKR: Магістерська робота виконана на 63 сторінці, містить 22 ілюстрації та 16 використаних джерел. Розглядається розробка методології розрахунку електричних схем розподіленого електропостачання, оптимізація параметрів розподіленої системи. Головною метою є стабілізація рівня напруги на рівні максимально економічно ефективному та зменшення втрат в контактній мережі. Пропонується структурна схема тягового агрегату для підстанцій з вольтододатковими перетворювачами на кожен фідер, які використовують широтно-імпульсну модуляцію з частотою 5 кГц на IGBT, і можливістю регулювання рівня напруги, незалежно, по кожному фідеру. Результати досліджень можуть бути використані при впровадженні швидкісного руху на території України, для забезпечення необхідного рівня напруги та пропускної здатності. Результати можна використати при впровадженні пристроїв поліпшення якості електроенергії на електроенергетичних об’єктах електрифікованих залізниць.
  • Item
    Розробка методики розрахунку ентальпії утворення органічної маси вугілля
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Карлюков, Роман Олегович
    UKR: Магістерська робота: 61 сторінка, 4 частини, 3 рисунки, 8 таблиць, 13 використаних джерел. Об’єкт дослідження – органічна маса бурого, кам’яного вугілля та антрациту. Мета роботи – розрахунок ентальпії утворення органічної маси бурого, кам’яного вугілля та антрациту. Методи дослідження – аналітичні методи розрахунку ентальпії утворення органічної маси бурого, кам’яного вугілля та антрациту. Одержані результати – виконано аналіз проблеми моделювання ентальпії утворення органічної маси вугілля; розроблено методику розрахунку ентальпії утворення органічної маси бурого вугілля; розроблено методику розрахунку ентальпії утворення органічної маси кам’яного вугілля; розроблено методику розрахунку ентальпії утворення органічної маси антрациту. Виконано розрахунки ентальпії утворення органічної маси бурого вугілля, кам’яного вугілля та антрациту.
  • Item
    Уніфікація пристроїв електропостачання за стандартами Європейського Союзу
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Зеленгур, Дмитро Миколайович
    UKR: Об’єкт дослідження – процеси об’єднання енергетичних систем та уніфікації обладнання. Мета роботи – аналіз світового досвіду уніфікації та стандартизації електричного обладнання та його впливу на безпеку та ефективність енергетичних систем. Дослідження полягає у важливості уніфікації та стандартизації електричного обладнання в контексті глобалізації та інтеграції енергетичних систем. В умовах зростаючого попиту на енергоефективність і безпеку, актуальною є проблема розробки і впровадження єдиних міжнародних стандартів. Це забезпечує не лише високий рівень безпеки обладнання, але й сприяє ефективній інтеграції енергетичних систем різних країн, в тому числі через взаємодію в рамках ENTSO-E. Також актуальним є дослідження шляхів вирішення існуючих та потенційних проблем, пов'язаних з уніфікацією та стандартизацією, що важливо для розвитку стабільних і безпечних енергетичних систем. Методи дослідження – аналіз міжнародних стандартів та нормативно-правових документів, порівняльний аналіз, статистичний аналіз, а також методи статистичного моделювання.
  • Item
    Розробка основ розподіленого живлення об’єктів бюджетної сфери
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Дідович, Олександр Сергійович
    UKR: Магістерська робота виконана на 63 сторінках, містить 29 ілюстрацій, 4 таблиць та 12 використаних джерел. В магістерській роботі виконано аналіз розподілених енергетичних ресурсів. Оцінені позитивні та негативні сторони їх використання, а також заходи їх мінімізації. Був проведений аналіз енергоспоживання головного корпусу УДУНТ ДІІТ. За результатами була побудована кластерна структури забезпечення живленням частин головного корпусу і проведена оцінка енергетичної ефективності об’єкту з розподіленим живленням. Мета роботи – розробити основи розподіленого живлення для об’єктів бюджетної сфери для підвищення енергоефективності та зменшення впливу на довкілля. Об’єкт дослідження – розподілене енергопостачання бюджетних об'єктів, з фокусом на навчальні установи. Метод дослідження – в основу роботи покладені теоретичні та емпіричні методи.
  • Item
    Розробка принципів оптимізації мікромережі
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Гайдук, Артем Сергійович
    UKR: Магістерська робота виконана на 50 сторінках, містить 16 ілюстрацій, 3 таблиці та 39 використаних джерел. В магістерській роботі виконано аналіз шляхів та принципів оптимізації мікромереж. Досліджено теоретичні основи та складові мікромереж. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку мікромереж. Створено алгоритм на основі динамічного програмування, що дозволяє оптимізувати роботу системи в реальному часі, реагуючи на зміни в умовах навколишнього середовища та забезпечуючи оптимальне використання сонячної енергії в мікромережі. Удосконалено процес оптимізації для максимізації ефективності роботи акумулятора та задоволення всіх обмежень на основі прогнозованих даних. Побудовано модель для дослідження методу оптимізації. Мета роботи – дослідження методів та принципів оптимізації мікромережі. Об’єкт дослідження – мікромережа. Метод дослідження – в основу роботи покладені теоретичний та розрахунково – аналітичний методи.
  • Item
    Дослідження процесу спалювання комбінованого палива на основі твердих побутових відходів домогосподарств
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Бірюков, Дмитро Олександрович
    UKR: Магістерська робота: 69 сторінок, 3 частини, 8 рисунків, 3 таблиці, 10 використаних джерел. Об’єкт дослідження – процеси, що відбуваються при згорянні твердих побутових відходів у обертовій протитечійній барабанній печі. Мета роботи – теоретичне дослідження процесів на основі розробленої математичної моделі з розв'язкам системи рівнянь моделі чисельним методом. Методи дослідження – аналітичні та чисельні методи. Одержані результати – визначено необхідну витрату повітря на горіння, температуру повітря, втрати теплоти, кількість і склад відхідних газів. Розроблена математична модель газодинамічних та теплових процесів у обертовій протитечійній барабанній печі для спалювання твердих побутових відходів. За допомогою математичної моделі визначено поле швидкості в печі в залежності від геометричних розмірів і режиму роботи. Результати роботи можливо використовувати при проектуванні обертальних печей для спалювання твердих потових відходів домогосподарств.
  • Item
    Дослідження процесів тепломасообміну в системі охолодження трубоелектрозварного агрегату
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Білоконь, Антон Іванович
    UKR: Магістерська робота: 73 сторінки, 3 частини, 22 рисунки, 4 таблиці, 5 використаних джерел. Об'єкт дослідження - процеси теплообміну, що відбуваються при охолодженні електрозварних труб. Мета роботи - розробка математичної моделі, проведення розрахунків та обґрунтування параметрів системи охолодження електрозварних труб. Методи дослідження - аналітичні методи розрахунку, чисельні методи розв'язку диференціальних рівнянь. Одержані результати - в роботі розроблено математичну модель, проведено розрахунки та обґрунтування параметрів системи охолодження електрозварних труб. Визначено, що при швидкості виготовлення труб 25 ... 80 м/хв, зовнішньому діаметрі труб 60,3 ... 259 мм, товщині стінки 1,5 ... 9 мм необхідна середня температура труб 50 °С досягається при витраті охолоджуючої рідини в холодильнику 50 м3/год, дисперсності розпилювання форсунками (середній діаметр краплин по Заутеру) 500 мкм та їх швидкості біля поверхні труби 10 м/с. Отримані результати дозволяють скоротити витрату охолоджуючої труб рідини, що зменшує питомі витрати енергії на перекачування і, як наслідок, зменшує собівартість продукції.
  • Item
    Модернізація пристроїв компенсації реактивної потужності на тяговій підстанції «Н»
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2024) Байдюк, Роман Вячеславович
    UKR: Магістерська робота виконана на 71 сторінках, містить 12 ілюстрацій, 2 таблиці та 12 використаних джерел. В магістерській роботі розглянуто модернізацію пристроїв компенсації реактивної потужності на тяговій підстанції в контексті постійного розвитку транспортних систем та удосконалення електроенергетичних мереж. Оцінено переваги та недоліки існуючих систем. Дослідження орієнтується на вдосконалення систем моніторингу та діагностики, що дозволяють оперативно виявляти та усувати несправності пристроїв компенсації, попереджаючи можливі відмови та забезпечуючи безперебійну роботу електричних мереж. Проаналізовано ефективність сучасних пристроїв компенсації. Проведено дослідження режиму з компенсацією та режиму без компенсації та побудовано графіки залежності напруги від зміни часу для різних режимів роботи. Мета роботи – модернізація пристроїв компенсації реактивної потужності на тяговій підстанції «Н». Об’єкт дослідження – тягова підстанція змінного струму. Метод дослідження – в основу роботи покладені аналіз та обробка результатів експериментальних досліджень виконаних на тяговій підстанції.
  • Item
    Проєкт теплопостачання об’єктів депо Запоріжжя-ліве та прилеглого населеного пункту. Розрахунок системи водопідготовки
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Співак, Єгор Євгенович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 60 с., 6 рис., 4 табл., 4 джерел. Об’єкт дослідження – система теплопостачання об’єктів депо. Мета роботи – розрахунок теплових навантажень та вибір системи теплопостачання і розрахунок теплової схеми котельної. Методи дослідження – аналітичні методи розрахунку теплових наванта-жень та розрахункові методи вибору системи теплопостачання. Одержані результати – визначено опалювальні навантаження промислових приміщень та житлово-комунального сектору, витрати теплоти на вентиляцію виробничих приміщень та житлово-комунального сектору, витрати тепла на технологічні потреби, гаряче водопостачання та річну витрату теплоти. Обрано спосіб покриття теплового навантаження, запропоновано принципову схему котельні, водяної системи теплопостачання, системи гарячого водопостачання, опалення та вентиляції. Виконано розрахунок теплової схеми котельні, обрано теплопідготовче обладнання. Індивідуальним завданням до роботи є розрахунок водопідготовчої установки для готування живильної води, що йде на обрані в роботі котли. Для цього був виконаний розрахунок катіонітного фільтру, натрій-катіонітові фільтри I ступеню, освітлювального (механічного) фільтру та підібраний солерозчинник.
  • Item
    Розрахунок системи електропостачання для частини енергетичної системи між підстанціями 35 кВ Нижньодніпровськ–Вузол–Синельниково. Вимикачі тягових підстанцій
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Савченко, Сергій Віталійович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 96с., 27 рис., 27 табл., 9 джерел.. Об’єкт розробки – частина енергетичної системи між підстанціями 35 кВ Нижньодніпровськ-Вузол–Синельниково. Мета роботи – розрахунок системи електропостачання між підстанціями підстанціями 35 кВ Нижньодніпровськ–Вузол–Синельниково. Для досягнення даної мети виконано розрахунок навантажень на систему тягового електропостачання, вибір контактної мережі, проведено механічний розрахунок контактної підвіски, розрахунок струмів короткого замикання та вибір основного обладнання тягової підстанції, виконано проектування сонячної електростанції, розрахунок кабельної лінії електропересилання та вибір параметрів релейного захисту кабельної лінії. Результати роботи можуть стати основою для розробки системи електропостачання між підстанціями Нижньодніпровськ-Вузол–Синельниково.
  • Item
    Розрахунок системи електропостачання для частини енергетичної системи між підстанціями 110 кВ Синельникове – Іларіонове. Гідролізні установки зеленого водню для зберігання енергії
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Наумов, Євген Олегович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 95с., 31 рис., 26 табл., 10 джерел. Об’єкт розробки – частина енергетичної системи між підстанціями 110 кВ Синельникове – Іларіонове. Мета роботи – розрахунок системи електропостачання між підстанціями 110 кВ Синельникове – Іларіонове. Для досягнення даної мети виконано розрахунок навантажень на систему тягового електропостачання, вибір контактної мережі, проведено механічний розрахунок контактної підвіски, розрахунок струмів короткого замикання та вибір основного обладнання тягової підстанції, виконано проектування сонячної електростанції, розрахунок кабельної лінії електропересилання та вибір параметрів релейного захисту кабельної лінії. Результати роботи можуть стати основою для розробки системи електропостачання між підстанціями Синельникове – Іларіонове.
  • Item
    Розрахунок системи електропостачання для частини енергетичної системи між підстанціями 154 кВ Знам'янка – Олександрія. Використання Автономних генераторів
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Листопадов, Максим Ігорович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 82с., 21 рис., 27 табл., 7 джерел. Об’єкт розробки – частина енергетичної системи між підстанціями 154 кВ Знам'янка - Олександрія. Мета роботи – розрахунок системи електропостачання між підстанціями 154 кВ Знам'янка - Олександрія. Методи дослідження. Вирішення поставлених завдань здійснювалося з використанням теоретичних матеріалів у даній галузі, методів математичного програмування та програмного комплексу PV syst. Для досягнення даної мети виконано розрахунок навантажень на систему тягового електропостачання, вибір контактної мережі, проведено механічний розрахунок контактної підвіски, розрахунок струмів короткого замикання та вибір основного обладнання тягової підстанції, виконано проектування сонячної електростанції, розрахунок кабельної лінії електропересилання та вибір параметрів релейного захисту кабельної лінії. Результатами роботи являються визначені значення струмів фідерів та підстанцій, струмів короткого замикання на всіх приєднаннях, вибір трансформаторів, вимикачів та роз’єднувачів, визначення обладнання для сонячних станцій. Дані результати можуть стати основою для розробки системи електропостачання між підстанціями Знам'янка - Олександрія.
  • Item
    Розрахунок системи електропостачання для частини енергетичної системи між підстанціями 110 кВ Осикувата-Ім. Т. Шевченка. Автоматична компенсація реактивної потужності
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Косенок, Ольга Олексіївна
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 85с., 23 рис., 31 табл., 7 джерел. Об’єкт розробки – частина енергетичної системи між підстанціями 110 кВ Осикувата-Ім. Т. Шевченка. Мета роботи – розрахунок системи електропостачання між підстанціями 110 кВ Осикувата-Ім. Т. Шевченка. Для досягнення даної мети виконано розрахунок навантажень на систему тягового електропостачання, вибір контактної мережі, проведено механічний розрахунок контактної підвіски, розрахунок струмів короткого замикання та вибір основного обладнання тягової підстанції, виконано проектування сонячної електростанції, розрахунок кабельної лінії електропересилання та вибір параметрів релейного захисту кабельної лінії. Результати роботи можуть стати основою для розробки системи електропостачання між підстанціями Осикувата-Ім. Т. Шевченка.
  • Item
    Розрахунок системи електропостачання для частини енергетичної системи між підстанціями 110 кВ ім. Т. Шевченка-Сугоклея. Системи аварійного електроживлення
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Домашенко, Андрій Степанович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 89 с., 25 рис., 27 табл., 6 джерел. Об’єкт розробки – частина енергетичної системи між підстанціями 110 кВ ім. Т. Шевченка-Сугоклея. Мета роботи – розрахунок системи електропостачання між підстанціями 110 кВ ім. Т. Шевченка-Сугоклея. Для досягнення даної мети виконано розрахунок навантажень на систему тягового електропостачання, вибір контактної мережі, проведено механічний розрахунок контактної підвіски, розрахунок струмів короткого замикання та вибір основного обладнання тягової підстанції, виконано проектування сонячної електростанції, розрахунок кабельної лінії електропересилання та вибір параметрів релейного захисту кабельної лінії. Результати роботи можуть стати основою для розробки системи електропостачання між станціями ім. Т. Шевченка-Сугоклея.
  • Item
    Розрахунок системи електропостачання для частини енергетичної системи між підстанціями 35 кВ Славянка – Миколаївка. Вимикачі тягових підстанцій постійного струму
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Деревенець, Ілля Сергійович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 86с., 31 рис., 26 табл., 10 джерел. Об’єкт розробки – частина енергетичної системи між підстанціями 35 кВ Славянка - Миколаївка. Мета роботи – розрахунок системи електропостачання між підстанціями 35 кВ Славянка - Миколаївка. Для досягнення даної мети виконано розрахунок навантажень на систему тягового електропостачання, вибір контактної мережі, проведено механічний розрахунок контактної підвіски, розрахунок струмів короткого замикання та вибір основного обладнання тягової підстанції, виконано проектування сонячної електростанції, розрахунок кабельної лінії електропересилання та вибір параметрів релейного захисту кабельної лінії. Результати роботи можуть стати основою для розробки системи електропостачання між підстанціями Славянка – Миколаївка.
  • Item
    Розрахунок системи електропостачання для частини енергетичної системи між підстанціями 220 кВ Тухля тягова опорна-Любинці тягова проміжна. Мала вітроенергетика України
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Гричаненко, Владислав Віталійович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 84с., 23 рис., 27 табл., 7 джерел. Об’єкт розробки –частина енергетичної системи між підстанціями 220 кВ Тухля - Любинці тягова проміжна. Мета роботи – розрахунок системи електропостачання між підстанціями 220 кВ Тухля - Любинці тягова проміжна. Для досягнення даної мети виконано розрахунок навантажень на систему тягового електропостачання, вибір контактної мережі, проведено механічний розрахунок контактної підвіски, розрахунок струмів короткого замикання та вибір основного обладнання тягової підстанції, виконано проектування сонячної електростанції, розрахунок кабельної лінії електропересилання та вибір параметрів релейного захисту кабельної лінії. Результатами роботи являються визначені значення струмів фідерів та підстанцій, струмів короткого замикання на всіх приєднаннях, вибір трансформаторів, вимикачів та роз’єднувачів, визначення обладнання для сонячних станцій. Дані результати можуть стати основою для розробки системи електропостачання між підстанціями Тухля - Любинці тягова проміжна.
  • Item
    Проєкт теплопостачання об’єктів депо м. Первомайськ та прилеглого населеного пункту. Розрахунок теплообмінного апарата
    (Український державний університет науки і технологій, Дніпро, 2023) Грицаєнко, Владислав Олександрович
    UKR: Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавра: 51 с., 7 рис., 5 табл., 6 джерел. Об’єкт дослідження – система теплопостачання об’єктів депо. Мета роботи - розрахунок теплових навантажень та вибір системи теплопостачання і розрахунок теплової схеми котельної. Методи дослідження – аналітичні методи розрахунку теплових навантажень та розрахункові методи вибору системи теплопостачання. Одержані результати – визначено опалювальні навантаження промислових приміщень та житлово-комунального сектору, витрати теплоти на вентиляцію виробничих приміщень та житлово-комунального сектору, витрати тепла на технологічні потреби, витрати тепла на гаряче водопостачання, річну витрату теплоти, обрано спосіб покриття теплового навантаження, запропоновано принципову схему котельні, а саме водяної системи теплопостачання, системи гарячого водопостачання, системи опалення та гарячого водопостачання, системи опалення та вентиляції, виконано розрахунок теплової схеми котельні, обрано теплопідготовче обладнання.